Stichting Peutercentra Overbetuwe

Stichting Peutercentra Overbetuwe

Al vele jaren zijn de peuterspeelzalen van de SPO een bekend gezicht in alle kernen van de gemeente Overbetuwe. Eerst als zelfstandige peuterspeelzalen per kern ,en vanaf 2015 overgegaan in de Stichting Peutercentra Overbetuwe.

Er zijn tal van redenen om kinderen aan te melden bij een peuterspeelzaal. Uit een in 2009 door ons uitgevoerd klanttevredenheidsonderzoek is gebleken dat onderstaande voor de ouders van onze peuters de belangrijkste redenen zijn:

- Het stimuleren van de sociale omgang met leeftijdsgenootjes. Het kind maakt nieuwe vrienden en leert te communiceren en te delen.

- Het aanbrengen van structuur. In onze peuteropvangcentra werken we met een vaste dagindeling. Een gestructureerde dagindeling is voor veel kinderen gewenst.

De peuterspeelzaal is een goede voorbereiding op de basisschool. Zodra de kinderen naar de basisschool gaan, zijn ze het bijvoorbeeld al gewend in de kring te zitten en op hun beurt te wachten. Ook hebben de peuters al heel veel kennis opgedaan die op de basisschool van pas zal komen.

De ouders hebben d.m.v. een enquete in 2015 aangegeven belangstelling te hebben voor een beweegmodule op de peutercentra. Op een tweetal locaties zijn we een pilot gestart met “Peuters bewegen bijde SPO;leuk en gezond”. En het moet zo zijn dat voor januari 2019 alle peuters van de SPO bewegen op muziek, meedoen aan peutergym en peuteryoga.

De peuters zijn altijd al wel in beweging, maar deze module geeft de peuters nog meer de gelegenheid om zich op een leuke en gezonde manier verder motorisch op de goede manier te ontwikkelen.

Ook proberen we d.m.v. informatie aan de ouders gezonde traktaties meer tot een gewoonte te maken.

Daartoe worden alle leidsters opgeleid tot bekwame beweegcoaches op alle locaties van de SPO in de Overbetuwe.